Brandweer Aalsmeer – Uithoorn
Jan Vink – Mdw Preparatie Amsterdam-Amstelland

Als preparatie medewerker regionale brandweer Amsterdam-Amstelland, gedetacheerd bij de korpsen Aalsmeer en Uithoorn heb ik in goed overleg met FireFlash 80 brandwachten realistisch kunnen laten oefenen. In 7 sessies hebben de instructeurs de twee korpsen een goede en waardevolle indruk gegeven van het fenomeen Flashover en backdraft. Alles is in goed overleg uitgevoerd en de instructies theorie als praktijk waren helder en leerzaam. De reacties uit beide Korpsen waren zeer positief. Mannen bedankt

Brandweer Alblasserdam
Frans Nieuwenhoven (Commandant)

Namens het korps bedankt voor de nuttige en gezellige training.
Jullie training voldeed aan mijn verwachtingen en hebben mijn korps weer wat risico bewuster gemaakt.
Ook jullie verhalen zijn van toegevoegde waarde.

 

Brandweer Alkemade
Leo Olijerhoek (Beheer & Onderhoud)

Alleen maar positieve reacties van de leden van Brandweer Alkemade. Duidelijke theorie aangevuld met een echt realistische oefening onder goede begeleiding, waarin het herkennen en het “lezen” van de rook een belangrijk onderdeel was, en niet te vergeten de zeer handige tips bij de blustechnieken. Deze training is voor alle korpsen aan te raden.

Brandweer Amstelveen
Arjen Huisman, Coördinator Opleiden & Oefenen

Dankzij de goede planning en logistiek zijn in korte tijd alle medewerkers van het korps getraind. De theorie wordt sterk vanuit een praktische invalshoek benaderd en is tevens logisch en duidelijk van opbouw. Vervolgens zijn alle behandelde aspecten ruimschoots aan bod gekomen in de praktijk. Dit resulteert in een zeer complete cursus. Belangrijk voor ons is dat iedere cursist alle blusoefeningen heeft kunnen uitvoeren.

 

Brandweer Amsterdam
J. Hofman – Kazernemanager Maxima Brandweer

De training bij ons korps van de brandweer-Amsterdam-Amstelland kazerne Maxima is bijzonder goed ontvangen. Onder deskundige leiding werd er getraind op het herkennen van rook bij een Flashover en een evt. backdraft. Het met name simuleren van een Backdraft was bijzondere belevenis en erg leerzaam voor alle collega’s van mijn korps. Hierbij dank ik u voor deze bijzondere trainingsavonden, zeer leerzaam !! Ik kan ieder korps in Nederland dit aanbevelen!!

Brandweer Assen
Theo Belt (Hoofd bureau brandweerzorg)

De motivatie op een oefenavond wordt bepaald door de kwaliteit van de instructie. Een ieder die de trainingen van Fireflash heeft gevolgd is zeer gemotiveerd om op herhaling te gaan in 2005.

 

Brandweer Assen
Jan Lammers – Hoofd Bedrijfsbureau

Namens de dames en heren van de brandweer Assen wil ik je een compliment geven voor de flash over trainingen die je in opdracht van mij hebt gegeven. Ook het telefoontje achteraf om te informeren of alles naar wens is geweest, getuigt van een goede bedrijfsvoering. Met vriendelijke groet, Jan Lammers Brandweer Assen

Brandweer Barneveld

Bert van Veldhuizen – Oefencoördinator

Verdeeld over negen sessies heeft iedereen kennis kunnen nemen van de risico’s van flashovers en backdrafts. Eerst door theorie met veel beeldmateriaal en vervolgens in de praktijk. Vooral het tweede gedeelte was zeer leerzaam. We hebben gezien hoe een brand zich ontwikkeld en hoe snel dat kan gaan. Vervolgens is er aangetoond welke krachten er vrij komen bij een backdraft. Niet te zuinig!! In het laatste gedeelte van de praktijk hebben we geleerd om de risico’s te verminderen. Door middel van een paar liter water en een goede blustechniek kan veel leed worden voorkomen en kan er veel veiliger worden gewerkt. De instructeurs van FireFlash hebben zeer overtuigend de lessen gedraaid en hebben alles, werkelijk alles gegeven. Door de manier van presenteren is iedereen bereikt en is er een knopje bij de mensen omgegaan. Daarnaast zijn ze zeer flexibel om gegaan met enkele problemen die hebben geleid tot het omzetten van een les en het verplaatsen van de container.
Tijdens en ook na afloop van de trainingen ben ik van diverse kanten overladen met positieve reacties. Ik kan dan ook alleen maar de conclusie trekken dat het een hele goede en leuke training is geweest.

 

Brandweer Bergen
Antoon Pepping (Officier Preparatie/Repressie)

Een zeer leerzame training voor manschappen, bevelvoerders en ook OVD. Een goede ervaring in het herkennen van de signalen van een mogelijke Flashover/Backdraft. We zijn geconfronteerd met veel hitte en hebben in de praktijk de blustechnieken kunnen oefenen.

Brandweer De Bilt
Marco Schröder, hoofd bureau brandweer De Bilt:

De training was gedegen, goed opgebouwd en indrukwekkend. Zelfs zeer ervaren brandweermensen hebben toegegeven dat ze hiervan nog veel hebben geleerd. Het korps is enthousiast en dat maakt voor mij dat de training geslaagd is. Daarnaast, en dat is niet onbelangrijk, is de prijs/kwaliteit verhouding uitstekend in balans.

 

Brandweer Breukelen
Sjaak Vergeer – Oefencoördinator brandweer Breukelen

Er is in de periode vanaf januari tot februari, door Fireflash een flashover/backdraft training gegeven die zeer goed in de smaak is gevallen bij zowel de leden van Breukelen, Kockengen en Nieuwer ter Aa, als bij de leiding van deze posten. Voorafgegaan door een goed en duidelijk opgezette theoriesessie op alle drie de lokaties, is er gestart met de praktijk oefeningen. Deze zijn voor het gehele korps leerzaam en nuttig geweest. Dit was mede te danken aan de deskundigheid van alle instructeurs.De juiste manier van het “lezen” van de rook tot het bediennen van de straalpijp werd op een goede manier bijgebracht. Voor een aantal mensen was dit een herhaling, maar voor de meeste een geheel nieuwe (maar o zo leerzame) ervaring. Op deze trainingen is ons weer eens duidelijk gemaakt wat we kunnen, maar vooral wat we niet kunnen. Dit onderdeel van realistisch oefenen mag niet meer ontbreken op het oefenschema. Nogmaals bedankt, en we zijn zeer benieuwd naar de volgende training.

 

Brandweer Bunnik
Gradus van der Huure – oefencoördinator/medewerker preparatie

In juni 2009 heeft brandweer Bunnik de flashover en backdraft training van FireFlash gevolgd.
We hebben met z’n alle genoten van leuke, maar vooral leerzame instructies en oefeningen.
Nu kunnen we niet alleen boeken, tijdschriften, vakliteratuur e.d. lezen maar zelfs ook ROOK.
Zowel de instructeurs en deelnemers waren zeer enthousiast. Dit is een training die zeker 1x per oefencyclus terug mag, zou haast zeggen moet, komen.
Enkele reacties van de deelnemers waren:
* Die dancing angels zag je die, gaaf he,
* ja en die dikke rooklaag, die zogenaamde schapenvacht
* ik zit nu ongeveer 18 jaar bij de brandweer, nog nooit gezien
* nou ik ben naar Zweden en een aantal andere oefencentra geweest maar zoals het nu uitgelegd en gedemonstreerd is, echt goed!

Namens de brandweerlieden van Bunnik, bedankt. Het was Top!

Brandweer Bunschoten
Roel de Graaf (Coördinator Opleiden & Oefenen)

De training heeft bij ons allen de verwachtingen ruimschoots overtroffen.
Duidelijke theorieles die goed was onderbouwd, met duidelijke lesmiddelen en praktijkvoorbeelden.
Goede feed back op de cursisten. Praktijk sloot naadloos aan op de theorie, en zeer belangrijk de veiligheid werd gewaarborgd.

 

 

Brandweer Delft
Rene Quist – Cöordinator Opleidingen Brandweer Delft-Rijswijk

In december 2007 heeft de brandweer Delft-Rijswjk samen met brandweer Den Haag de flash-over trainingen door fireFlash georganiseerd. Voor deze trainingen hebben we 2 FO containers laten komen. Eén op De Tol (onze eigen oefenlokatie in Delft) en één op Overvoorde (de Regionale opleidingslokatie) In de evaluatie is gebleken dat iedereen erg enthausiast was over de vakkundigheid en de flexibeliteit van de trainers. De training is actueel. De instructeurs instrueren de laatste technieken op het gebied van veilig repressief optreden en procedures. De brandweercollega’s zullen in de praktijk de opgedane ervaring, het lezen van de rook en het koelen van brandgassen, goed kunnen gebruiken. Bedankt Rene en de overige instructeurs voor jullie inzet en deskundige instructie aan ons korps.

Brandweer Eemnes
Peter Dekker – Commandant

Aansluitend op het realistisch oefenen in Zweden heeft de brandweer Eemnes voor het eerst gebruik gemaakt van de trainingsmogelijkheden van Fire Flash. De wijze waarop de theorie- en praktijktrainingen werden gebracht zijn binnen het Eemnesser korps erg goed bevallen. De uitgebreide uitleg voor, tijdens en na de Flash-overtraining was uitstekend. De korpsleden en ondergetekende zien FireFlash graag terug voor de vervolgtrainingen welke zij bieden!!! Een aanrader voor iedere brandweerman/vrouw!!

 

Brandweer Elburg
Bart Engeltjes – Plv. Commandant

Een kwalitatief zeer goede training. Hoewel we in het recente verleden binnen het korps veel aandacht hebben gegeven aan het onderwerp Flashover/Backdraft heeft deze training nog steeds een toegevoegde waarde.

Brandweer Giessenlanden-Leerdam-Zederik
Ronald Mourik (Specialist Opleiden en Oefenen)

Voor de 4de opeenvolgende keer weer een trainingsessie georganiseerd in samenwerking met FireFlash. Deze training stond in het teken van het gebruik van de warmtebeeldcamera. Door de goede opbouw van beide avonden en het meekijken op scherm met je collega’s komt alle nodige informatie aanbod en is de training uitgebouwd tot een onmisbare training voor het repressief personeel dat met een WBC dient te werken.
De theorieavond is een belangrijke basis voor de praktijktraining en dus ook voor de praktijk. Tijdens de praktijktraining worden de basisvaardigheden beoefend en de ervaringen die we afgelopen jaren met realistisch oefenen en in de praktijk hebben opgedaan komen aanbod. Maar het ‘plaatje wordt pas compleet’ als de informatie van de warmtebeeldcamera op de juiste manier geïnterpreteerd wordt. Leg alle informatie over elkaar heen en bepaal aan de hand van deze info je inzet. Al deze zaken komen aan bod tijdens de training WBC van FireFlash.
Misschien minder spectaculair dan de trainingen van afgelopen jaren maar voor ieder brandweermens onmisbaar en voor ons de ultieme afsluiting van het opleidingstraject ‘werken met de WBC

 

Brandweer Graafstroom
Mari Spanjersbergh (Medewerker Opleidingen)

Professionele en deskundige instructeurs die een groep goed weten te motiveren. De vakinhoudelijke kennis wordt zowel in de theorie als de praktijk goed gedoceerd. Zeer leerzaam voor alle medewerkers.

Brandweer Graft de Rijp
Rob Hooijberg – Commandant brandweer Graft-De Rijp

De brandweer van Graft-De Rijp heeft in drie sessies met het gehele korps deelgenomen aan de flashover-backdraft training. De training werd door iedereen heel leerzaam gevonden.
De trainingen zijn must voor elke brandweerman/vrouw, of je nu pas bij de brandweer bent of al 30 jaar.
Onze complimenten gaan naar de instructeurs welke met NO NONSENSE ons de les lazen.

 

Brandweer Haarlemmermeer
Henk van Duyvenvoorde (Oefencoördinator)

Voor velen was het een nieuwe ervaring. Zowel voor vele vrijwilligers als beroeps was het zeer imponerend. De training is erg realistisch en de omstandigheden waaronder de blusoefeningen moeten worden uitgevoerd zijn heftig. Een goede ervaring!

Brandweer Groningen
Maurice Rozema – Opleiden & Oefenen

Zeer geslaagde training voor het gehele korps. Inhoudelijk goed verzorgd en leerzaam. Het uitvoeren van de blusoefeningen door iedere deelnemer is een absolute meerwaarde. De flexibele aanpak van FireFlash heeft mede zorg gedragen voor een goed verloop van alle trainingen. Zeker een herhaling gewenst in de komende jaren.

Brandweer Hardenberg
Henrie Telman (Officier Opleiding & Oefening)

Zeer realistische training verzorgd door ervaren en enthousiaste instructeurs. In de cursus zitten erg veel leermomenten voor de brandweerlieden. Dat jullie op locatie de oefeningen verzorgen levert ons veel voordelen op.

 

 

Brandweer Harderwijk
Reint van de Bunte – Oefencoördinator

In april/mei 2011 hebben alle ploegen van Brandweer Harderwijk de training warmtebeeldcamera gevolgd bij FireFlash. Vooral de combinatie van theorie/praktijk sprak erg aan. De training is praktijkgericht en laat zien wat je wel en niet kan met een warmtebeeldcamera. De avonden zijn voor het personeel zeer leerzaam en door het enthousiasme van de instructeurs positief ontvangen.

Brandweer Harenkarspel
Herman Mual – Commandant

Hierbij wil ik, mede namens de gehele brandweer Harenkarspel, onze waardering uitspreken over de flash-over trainingen welke bij ons op de gemeentewerkplaats door FireFlash zijn verzorgd. In vijf dagdelen zijn er 36 van onze mensen getraind ( inclusief theorie) op een zeer professionele en prettige wijze. De enthousiaste manier van instructie geven werkte aanstekelijk op de mensen waardoor zij zich voor 100% hebben ingezet. Door deze training hebben wij waardevolle aanwijzingen ontvangen waarmee we in de praktijk ons voordeel mee zullen doen. Daarnaast heeft de flashovertrainingen van Fireflash bij gedragen aan het vergroten van het veiligheidsbewustzijn van de brandweerleden. Een bijkomend voordeel was dat we in onze eigen gemeente konden trainen, hetgeen lange reistijden en extra verblijfkosten voorkomt.

 

Brandweer Hattem
Willem de Weerdt (Oefencoördinator)

Een goede realistische training voor manschappen en bevelvoerders. Aan de hand van de diverse rooksignalen (kleur en dikte) kan men een inschatting maken van een mogelijke Flashover/Backdraft. Met weinig water (blustechniek) kan de hitte enorm naar beneden worden gebracht. Deze blustechniek hebben we in kleine groepjes kunnen beoefenen. Al met al was het een leerzame training.

Brandweer Heiloo
Frans Schouten – Oefencoördinator

Het waren een paar geweldige avonden. Ik heb onwijs veel lof gekregen over de trainingen en de manier waarop dit is gegeven! Helemaal TOP!

 

Brandweer Hellendoorn-Nijverdal
Freddy Hendriks – Coördinator Opleiden & Oefenen

Op dit moment zijn er 26 vrijwilligers getraind. Voor volgend jaar staan er weer 2 sessies gepland
zodat iedereen in het korps hierin is getraind. Deze trainingen vormen echt de basis van Veiliger en
Bewust Repressief Optreden. Iedereen is tot nu toe dol enthousiast. Dit komt mede doordat de
training zeer realistisch en leerzaam is. De benadering van Fireflash is zeer goed afgestemd op de praktijk van de brandweer. Het herkennen, maar vooral het ervaren van het fenomeen
flashover/backdraft is iets waarover iedereen zeer te spreken is. De verschillende blustechnieken en het ervaren wat het teveel aan water doet met ons lichaam laat ook een goede indruk achter. Door het volgen van de training is men veel bewuster geworden van verschillende zaken. Met een kleine hoeveelheid water kun je veel meer doen dan men dacht. Ook het “voelen” van de backdraft in de container spreekt tot de verbeelding. Het verloop van een brand is in de container ook zeer mooi te volgen. Met name de rookgassen die hierbij vrijkomen en in welk tempo dit gaat, heeft ervoor gezorgd dat men zich weer een stuk bewuster is geworden welke gevaren er schuilen in het repressieve deel van ons vak.

Brandweer Hellevoetsluis
Michiel Broeksma (Interim Commandant)

Zeer praktische en realistische training welke perfect aansluit bij de reeds aanwezige kennis en ervaring van de korpsleden.

 

 

Brandweer Hilversum
Guus Alders – Coördinator Opleiden & Oefenen

Dit jaar heeft brandweer Hilversum opnieuw een beroep gedaan op Fireflash om een Flash Over training te verzorgen. De eerste training voor al het personeel (3 ploegen beroeps en 3 ploegen vrijwilligers) heeft in 2004 plaatsgevonden. Dit is zo goed bevallen dat Hilversum nu twee jaar later deze realistische training terug heeft laten komen. Reacties als “dat kennen wij al” bleken op niets gebaseerd. Een Flashover terugdringen bleek ook voor de meest ervaren brandweermannen toch nog een behoorlijke uitdaging. Een houtgestookte flashover training is nu eenmaal niet te vergelijken met zijn gasgestookte broertje. Na een zeer gedegen theorieles (audiovisueel ondersteund) volgen de Flashover – en Backdraft trainingen. Straalpijptechniek en herkennen en voorkomen/terugdringen van deze fenomenen, vormen een wezenlijk praktijkdeel van de trainingen. Gezien de traditionele oefenmethodieken die brandweer Nederland al sinds jaar en dag hanteert, moet je niet raar staan te kijken dat de zgn. “die hards” ineens niet voldoende controle blijken te hebben over de straalpijp! Zaken als doseren van bluswater en het toepassen van de juiste straalpijptechniek, blijken de hoofdcomponenten van een effectieve maar vooral veilige brandbestrijding. En waar leren en oefenen wij dat? “Deze trainingen vormen echt de basis van Veiliger en Bewust Repressief Optreden”. Wie dit negeert, doet zijn personeel echt tekort. Meer informatie? Brandweer Hilversum afdeling Opleiden en Oefenen 035-6885 590/573

Brandweer Jacobswoude
Patrick Escherich – Onderhoud & Beheer

Een indrukwekkende en zeer leerzame training. De realiteit wordt dicht benaderd. Een gigantische ervaring met louter positieve reacties.

 

Brandweer Katwijk
Adrie van der Plas – Oefencoördinator

Brandweer Katwijk heeft met de drie verschillende posten in 7 sessies ca 80 medewerkers getraind. Wij hebben er vanwege organisatorische redenen voor gekozen de theorie op een andere dag te laten plaats vinden dan de praktijktraining. De firma Fireflash heeft hier op goede wijze invulling aan gegeven. Uit ervaring weten we dat het moeilijk is een groep brandweermensen met name ’s avonds te boeien met theoriesessies. De manier waarop de instructeur van Fireflash de theorie aan de orde bracht was duidelijk en doeltreffend en werd afgewisseld met relevante praktische voorbeelden.
Hiermee wist hij tot het einde de aandacht van de groep te houden. Dit geldt ook voor de praktijksessies. Iedereen reageerde enthousiast en de nieuwe straalpijptechniek is ook al 2x succesvol bij een woningbrand in de praktijk toegepast.

Brandweer Korendijk
Jaap Bestebreur – Commandant

Zeer effectieve en leerzame training. Het gehele korps is uiterst tevreden over de manier waarop instructie werd gegeven. Het is voor ons een groot voordeel dat er op onze locatie getraind kon worden.

 

Brandweer Laarbeek
Erwin Baron, Plaatsvervangend commandant

Het korps Laarbeek heeft met de vrijwilligers uit 3 kazernes de flashover en backdrafttraining gevolgd. Voor slechts een beperkt aantal personen waren de fenomenen echt bekend, alhoewel in de praktijk (achteraf bekeken) men wel geconfronteerd is geweest met deze dreigende situaties. Een training was daarom zeker op zijn plaats.
De opzet van de training spreekt iedereen aan. De vooraf gehouden goede theoretische onderbouwing verhoogt de herkenbaarheid in de praktijk en bevat al veel leermomenten. De opgedane ervaringen in de container zelf verhoogde het risicobewustzijn nog meer. De directe confrontatie in de container met het vuur, de bestrijding van een (dreigende) flashover en backdraft in kleine groepen zorgt ervoor dat íedereen het kan beoefenen. De gehanteerde blusmethoden komen ruim voor ieder aan bod en er werd ook op individueel niveau voldoende tijd besteed om bijvoorbeeld het “poeieren” onder de knie te krijgen. Het verbaasde menigeen dat de blussing met zo weinig water nog zo effectief kon zijn.
Positief bijkomend effect: de verschijnselen deden zelfs “mooi” aan onder deze gecontroleerde omstandigheden. Hierbij refereer ik graag naar de “dancing angels” die zich als een Aurora Borealis van vuur door de container verspreidde. Absoluut een leuke meerwaarde in de oefening.

Brandweer Laren
Maarten Haring – Commandant

De Flash over container heeft drie avonden als basis gedient voor het realistisch oefenen voor de leden van de brandweer van Laren. Het gebruik van een dergelijke container leerde ons op een juiste wijze het lezen van de rook en het bestrijden van de gevaren van Backdraft en Flash-over. De meerwaarde van de training was vooral het leren van de blustechnieken en wat de uitwerking was van deze techniek. Kortom een leerzame ervaring met een hoog leermoment gehalte.

 

Brandweer Leiden
Adrie van der Plas – Beleidsmedewerker Repressieve Dienst

Brandweer Leiden hecht als volledig beroepskorps veel waarde aan de kwaliteit van het repressief optreden. De oefeningen van Fireflash hebben hier zeker een goede bijdrage aan geleverd. De deskundige instructeurs hebben de trainingen op een professionele manier begeleid. Door het plaatsen van de mobiele trainingsunit op de eigen oefenplaats van brandweer Leiden was er geen sprake van onnodige reistijd. Omdat wij het belangrijk vinden te weten hoe de medewerkers de training ervaren hebben is er op het intranet een poll gehouden met de vraag “welke beoordeling geeft u de trainingen”.
Van de binnengekomen reacties gaf 46% een “goed” aan en de andere 54% beoordeelde de training als “uitstekend”. Kortom een training die onmisbaar is voor ieder brandweerkorps.

Brandweer Leiderdorp
Leo Apperloo – Officier Preparatie Brandweer Leiderdorp

De brandweer Leiderdorp heeft in de periode 26 mei t/m 3 juni 2008 de flash-over training gevolgd. De theorie op maandagavond en de praktijk op dinsdagavond. De communicatie met de instructeurs was helder en duidelijk.
Het korps is tevreden over de manier van lesgeven door de instructeurs, zowel de theorie als de praktijk sessie.
Dank aan de instructeurs.

 

Brandweer Leudal
Guido Frenken – Preparatie Brandweer Leudal

In mei/10 juni heeft ons korps training gevolgd van FireFlash. Door de goede afspraken die we gemaakt hebben zijn er 4 theorie sessies gehouden verdeeld over 4 locaties. De 4 verschillende locaties waren geen probleem voor FireFlash. Bij de theorie is gebleken dat FireFlash over instructeurs beschikt die ver boven de te behandelen stof staan en dit op een manier weten over te brengen waarbij de verveling niet toeslaat. De praktijk hebben we op 1 locatie gehouden en verdeeld over 7 sessies hebben we 80 mensen kunnen trainen in zowel een overdag als avondsituaties. De flexibiliteit van FireFlash speelt een enorme goede rol in de totale organisatie van deze trainingen. Denk hierbij aan de beperkte logistiek en de reiskosten die niet meer gemaakt hoeven te worden. De praktijk trainingen worden verzorgd door eveneens zeer bekwame maar vooral ook enthousiaste instructeurs die zich inleven in de deelnemers en inspringen op de situaties die ter plekke ontstaan. Hierdoor krijgen de deelnemers een goed beeld van de gevaren van rookgassen maar ook de gevaren die zij bij een bluspoging zelf over zich afroepen. De gehele training wordt men er van bewust gemaakt dat er met kijken, luisteren en voelen gevaren vermeden of ingeperkt kunnen worden.
Ook hier weer een pluim voor de instructeurs en wij zijn als Brandweer Leudal voornemens om deze training een vervolg te laten krijgen.

Brandweer Leusden
Jan Minderhoud (Mdw. Opleiden & Oefenen)

Een training waar de tijd optimaal wordt besteed. Zaken worden kort, bondig en goed onderbouwd uitgelegd, waarbij er voldoende tijd is om praktische zaken te beoefenen. De aansluiting van de theorie en praktijk is perfect (geen onnodige herhalingen). Het is geweldig dat jullie op locatie bij ons zijn geweest.

 

Brandweer Maarssen
Jeroen Spierenburg (Oefencoördinator)

Voor de leden van ons korps was het de eerste realistische flashover/backdraft training. Het feit dat de unit houtgestookt is (dus NIET op gas) en bij ons op locatie komt biedt ons optimale trainingsmogelijkheden. Op een veilige wijze hebben we realistisch onze repressieve grenzen kunnen oefenen.

Brandweer Maarssen
Arnold van Leeuwen – Coördinator oefenen en opleiden

Twee jaar geleden heeft brandweer Maarssen kennis gemaakt met de realistische manier van oefenen in een flashoverunit van Fireflash. Nu was het tijd voor een herhalingstraining om alle kennis en kunde hierover weer op te halen.

Na de theorie instructie waar veel “Oh ja, zo was dat” momenten in zaten zijn we aan de praktijk begonnen met de korpsen Maarssen en Maarsseveen-Tienhoven. Alle 60 leden zijn in 5 sessies aan het stoeien geweest om het vuur tegen te houden en te bestrijden.

Het bewust worden van de gevaren is het grootste leermoment van deze trainingen. Je leert dat in de rook een veel groter risico schuilt dan in het vuur. Ook de blustechniek om met een minimum aan water de brand te bestrijden is van groot belang. Op die manier kan je de hoeveelheid stoom die vrij komt beperken.

Naast het feit dat het ontzettend leerzaam is, is het ook heel spectaculair om te doen. Korpsleden praten nu al weer over “de volgende keer”.

 

Brandweer Mechelen
Lt. Philippe Claes

Dinsdag 27 maart jl. was het ogenblik aangebroken voor de eerste effectieve training in de fameuze flashovercontainer.
De dag begon met een gezamenlijke theorieles aan de hand van een zeer aanschouwelijke powerpointpresentatie van een uur. Daarna vertrok de eerste groep van 12 man naar de trainingscontainer voor de eerste sessie. Op 2 dagen tijd konden 48 man de training meemaken in 4 verschillende sessies. Dit is op zich al één van de grote voordelen van het systeem: door naar de brandweerdiensten toe te stappen met de container is het mogelijk voor beroepskorpsen om het personeel tijdens de diensturen te laten oefenen. Het personeel blijft beschikbaar. Tegelijkertijd hoeven er geen overuren betaald te worden wat een aanzienlijke besparing betekent. Daar het om een mobiele installatie gaat hadden we tevens geen probleem met het oog op de milieuwetgeving.
De training zelf gebeurt in zeer realistische omstandigheden (het voordeel van een houtgestookte vuurhaard t.o.v. een gasgestookte hoeft geen betoog) met steeds de nadruk op optimale veiligheid. In een eerste fase worden de symptomen van zowel flashover als backdraft visueel aanschouwelijk gemaakt. Nadien wordt het voorkomen en terugdringen van de flashover aangeleerd met de correcte straalpijptechniek en met gebruik van een minimale hoeveelheid water. In een laatste fase krijgt elke ploeg, in veilige omstandigheden, de kans om te ervaren wat er gebeurt indien er te veel water gebruikt wordt op de vuurhaard.
Elke ploeg (2 of 3 man) wordt individueel begeleidt door een ervaren instructeur. Na elke oefening is er een korte debriefing waar de leerpunten worden aangehaald.

Deze 2 trainingsdagen waren een absoluut succes en werden zeer gewaardeerd door het personeel dat eraan deel nam. Het is een absolute aanrader voor elk korps. Wij bedanken hierbij de aanwezige instructeurs Rene Hagen en Chuck van Hesteren voor de zeer professionele begeleiding. Wij hopen de samenwerking met onze Noorderburen in de toekomst te kunnen verder zetten. Wij zien tevens reeds vol nieuwsgierigheid uit naar de virtuele training voor leidinggevenden die in de komende maanden gepland zal worden in een speciaal hiervoor ingerichte container.

 

Brandweer Medemblik
Jos Neefjes – Commandant

De complimenten van brandweer Medemblik voor het verzorgen van 10 backdraft / flashover trainingen voor de 120 vrijwilligers, uitgevoerd op de gemeentewerf te Medemblik. De training is door de vrijwilligers als zeer nuttig ervaren en dit is met name te danken aan de instructeurs van Fireflash, zowel de theorie als het trainen in de container. Het realistisch trainen in de eigen gemeente met deze grote groep vrijwilligers is uitstekend bevallen. We zullen zeker kijken naar de andere mogelijkheden van Fireflash om in de eigen gemeente realistisch te gaan oefenen.

Brandweer Midden-Drenthe
Bert Winters (Plv. Commandant)

Het was de eerste Flashover/backdraft training voor onze korpsleden. De cursus heeft in alle opzichten aan alle doelstellingen voldaan. De reacties van de manschappen zijn zeer enthousiast.

 

Brandweer Montfoort
Mike Zevenbergen – Opleiden & Oefenen

Graag wil ik mij aansluiten bij de woorden van de korpsen Oudewater en Woerden. Binnen Lopik en Montfoort alleen maar positieve reacties gehad.
Dank voor de inzet en tot een volgende keer.

Brandweer Nieuwegein
Eric Vaartjes – Coördinator Oefenen

December 2007: de container staat binnen de gemeente Nieuwegein, vergunning geregeld en de pallets ook. Niet alleen een dikke 100 pallets, tevens een aantal banken van de kringloop. De nieuwste aangepaste flash-over container met nagebootste woonkamer. Voorgaande oefeningen hebben we met de basis container beoefend. Straalpijp voering en de overbekende deurprocedure daar draaide het in de vorige sessie om, dit hebben we met de nieuwe uitvoering terug laten komen maar nu met aankleding van bankstellen e.d.. Vooraf wisten wij en de instructeur niet precies hoe de training het beste kon worden ingevuld, omdat het hierbij ging om een concept. Proefondervindelijk moesten we er achter komen wat de meest handige aanpak was. Ik kan jullie meegeven dat er een zeer realistisch product is geschapen, met betrekking tot het herkennen en anticiperen van een flash-over. Zelf ben ik van mening dat geen enkel korps deze unieke kans links moet laten liggen. Bedankt namens alle korpsleden van brandweer Nieuwegein.

 

Brandweer Nieuwerkerk a/d IJssel
Anton Verheul – Afd. Preparatie

Realistisch en no-nonsense wordt er beloofd door Fire flash. Wij hebben de flashover training op lokatie ervaren en er wordt niet gelogen. Goede voorbereiding op de theorieavond, en een goede praktijktraining, waarbij de instructeurs je verschillende malen laten ervaren wat men kan verwachten van een vuurbelasting van “maar” acht pallets in een gesloten ruimte. Tijdens de training leren zij je hoe een flashover/backdraft te herkennen, te benaderen en te voorkomen/bestrijden. Alle 46 deelnemers van de posten Nieuwerkerk a/d IJssel en Zevenhuizen/Moerkapelle van de Brandweer Nieuwerkerk a/d IJssel vonden het unaniem een leerzame training.

Brandweer Nijmegen
Paul van Ooijen (Bijscholing & Vaardigheid)

We kijken terug op een zeer leerzame training met louter positieve reacties van de deelnemers. Dat FireFlash op locatie traint scheelt aanzienlijk in de reistijden. Ten aanzien van de organisatie van de training hebben jullie het merendeel geregeld.

 

Brandweer Noordwijk
J. Pesschier – Commandant

Het Noordwijkse korps heeft de backdraft training van Fire Flash als zeer leerzaam ervaren. Het herkennen van dit soort situaties door pulserende rook en hoe om te gaan met het openen van een deur zijn realistische voorbeelden van hoe het in de praktijk kan gaan. Hieruit blijkt maar weer eens dat “weten wat je doet” erg belangrijk is.

Brandweer Oldebroek
Gert v.d. Heide – Commandant

Dit is een uiterst geschikte manier om te trainen op de blustechnieken en het herkennen van de rooksignalen. De doelstellingen en verwachtingen die we hadden zijn ruimschoots behaald. De precieze invulling van de theorie vooraf goed afstemmen is in dit kader van belang.

 

Brandweer Opmeer
Rene Remorie – Preparatiemedewerker / oefencoördinator

Nadat we op 20 januari op een duidelijke, informatieve en in brandweertaal de theoriesessie hebben gevolgd zijn we op 10, 12 en 14 februari de praktijk ingegaan. De praktijksessie sluit heel goed aan op de theorie, de theorie geeft je een goede ondergrond waarmee je het geleerde in de trainingsunit tot praktijk kan brengen. Tijdens de praktijksessie staat men ook open voor ideeën vanuit het korps (wij hebben op de 14de het ifex uitgeprobeerd in de unit). Zeer positief is ook dat de Fireflash alles in het werk heeft gesteld om ons op korte termijn te kunnen trainen, hier is de klant nog echt koning! Mensen van Fireflash, bedankt voor de goede en leerzame training, hier heb je echt wat aan!!

Brandweer Oudewater
Rene Vergouwen – Commandant

Voor mijzelf en ook de reacties van de leden gehoord hebbende kan ik alleen maar vinden dat we dit eigenlijk eerder op deze manier hadden moeten doen. Succes met de volgende sessies.

 

Brandweer Pijnacker-Nootdorp
Ab Rolvink (Plv. Commandant)

Namens het gehele korps van Pijnacker-Nootdorp wil ik Fireflash bedanken voor de nuttige training die wij hebben gekregen. De reacties uit het korps waren stuk voor stuk positief en enthousiast. Men sprak al over een herhaling met mogelijk andere blustechniekoefeningen. Na de theorie te hebben gevolgd zijn we een week later de container in gegaan. In de container is de opbouw van de oefeningen goed (eerst het zien van de rook- en vuurverschijnselen en dan hoe te bestrijden). Een groot voordeel is uiteraard ook dat de oefeningen bij het korps zelf gehouden kunnen worden.
Bedankt voor de leerzame dagen

Brandweer Raalte
Chris Schuiling (Officier preparatie en opleidingen)

Goed verzorgde cursus die perfect aansluit op de praktijkervaring van de cursisten.

 

Brandweer Rhenen
Frank Poels – Officier preparatie / plv. Commandant

De gehele brandweer Rhenen heeft in juni de flashovertraining gevolgd. Deze is gegeven door Fireflash, op locatie in de gemeente Rhenen. Het theoretische deel van de training is kort en bondig en wordt zeer levendig gebracht door de instructeurs. Het deel praktijktraining is “to the piont”, “no-nonsense” en ingevuld met direct praktisch toepasbare technieken, tactieken en inzichten. Alle deelnemers zijn zeer enthousiast over de training en de instructeurs.
Elke brandweerman zou deze training moeten volgen en regelmatig moeten herhalen! Dit soort trainingen draagt bij aan een bewuster en veiliger repressief optreden en is daarom een must!

Brandweer Ridderkerk
Erwin de Wit – Oefencoördinator

De gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk (BAR-gemeenten) hebben de afgelopen twee weken de Flashover training ervaren bij FireFlash. Alle deelnemers waren zeer enthousiast over de realistische oefeningen in de container. Zeker de inzet van de instructeurs was perfect!! Ten opzichte van eerdere flashovertrainingen bij andere oefencentra was deze training zeer leerzaam en realistisch. Al met al een aanbeveling waard voor een ieder!

 

Brandweer Sassenheim
Jos Mesman (Commandant)

Training sluit perfect aan op onze situatie.
Dat jullie bij ons op locatie zijn gekomen scheelt ons veel tijd, geld en moeite!
De kwaliteit van de training is TOP!

 

Brandweer Sliedrecht

Sas Graansma – Beleidsmedewerker Opleiding & Oefening

De training is zeer leerzaam en heeft onze doelstellingen beantwoord. Met name de herkenning van de ontwikkeling van brand, flashover en backdraft is zeer belangrijk. Onze mensen zijn nu in staat zaken welke ze in de praktijk hebben meegemaakt te plaatsen. Het kunnen lezen van de signalen moet leiden tot nog veiligere inzetten in de toekomst.

Brandweer Soest
Niek Post (Hoofd Preparatie)

De praktijk gerichte training wordt door iedereen als zeer leerzaam ervaren. Een duidelijke koppeling van theorie en praktijk. Een ieder kan nu tijdens het bestrijden van een binnenbrand de fenomenen flashover en backdraft vroegtijdig herkennen waardoor het risico van ongelukken verminderd wordt.

Brandweer Stedebroec
Martien Kager – Opleiden & Oefenen

Wij in Stede Broec zijn weer wat wijzer geworden (ja, dat kon dus ook nog).
Iedereen denkt dat je als brandweer alles weet van brandbestrijding. Toch is ons gehele korps in 3 sessies weer heel wat wijzer geworden. Wijzer omdat we nu het inschatten van diverse gevaren beter kunnen inschatten, en dan met name de gevaren van rook.
Ook het herkennen en terug dringen van een dreigende Flash-Over / backdraft was een hele aparte ervaring. Eigenlijk een must voor elke brandweerman. Kortom we zijn blij dat we deze ervaring met z´n allen rijker zijn geworden. Hartelijk dank voor de wijze lessen en hoop dat andere korpsen ook deze container op juiste wijze weten binnen te halen.
Dat wil zeggen niet als een container met sensatie maar als leermiddel.
Het zou eigenlijk een verplichting voor elk korps en een must voor elke brandweerman/vrouw in opleiding moeten zijn. Zo zie je maar dat de kennis van brandbestrijding slechts in de kinderschoenen staat en er nog heel veel valt te leren.

 

Brandweer Ter Aar, Nieuwkoop en Liemeer
Wim van Egmond – Oefencoördinator

De organisatie van de logistieke zaken en de gehele training was goed geregeld. Training is verzorgd door instructeurs die duidelijk beschikken over veel praktijkervaring. Daardoor zijn alle onderwerpen tijdens de theorie en de praktijk zeer praktijkgericht en realistisch gepresenteerd.

Brandweer Texel
René Paulus – Coördinator Opleiden & Oefenen

De brandweer Texel heeft de afgelopen zaterdagen geoefend op het ervaren en voorkomen van een Flash-over. Deze trainingen werden gegeven door Fireflash, op Texel. Door de enthousiaste en profesionele instructie gegeven door Fireflash, zijn dit zeer leerzame dagen geweest. Ik denk dat ik namens het korps van Texel kan zeggen dat het zeer geslaagd was. Hierbij willen we Fireflash bedanken.

 

Brandweer Vianen
Wilfred Randwijk – Postcommandant

Naar aanleiding van de bij ons gegeven cursus flash-over op 12, 13, 14 en 15 december 2005 laten wij weten dat het gehele korps Vianen (Hagestein + Vianen) de cursus als zeer leerzaam en praktisch heeft ervaren. De instructeurs weten waar ze het over hebben en zijn zelf mensen uit de praktijk. Zowel de theorie als de praktijk sluiten zeer goed aan op het niveau van de manschappen en bevelvoerenden. Kortom het was een zeer groot succes en heeft onze verwachtingen zelfs overtroffen.

Brandweer Waddinxveen
Fred Alblas (Oefencoördinator)

De verwachtingen t.a.v. de training zijn volledig waargemaakt. De instructeurs van FireFlash zijn zeer deskundig, zij weten een vrijwillig korps tijdens een training optimaal te motiveren en halen het maximale rendement uit deze realistische oefening

 

Brandweer Wageningen
Henk Strörmann (Oefencoördinator)

We kunnen terugkijken op mooie en leerzame trainingen die zullen bijdragen aan veiligere inzetten. Een kleine opsomming van de reacties op de trainingen:

  • De kwaliteit van de training is zeer goed te noemen
  • Deze training heeft me bewust gemaakt van de gevaren van flash-over
  • Door deze training weet ik hoe ik een flash-over in de praktijk kan herkennen
  • De instructeurs geven duidelijk les in straalpijpvoering en rookgaskoeling
  • Leuke en leerzame training waar ik wat aan heb
  • Goed om de verschillende fasen te zien en geeft op deze manier meer beeld bij het RSTV model
Brandweer Waterweg
Frans ten Hoor – Postcommandant Vlaardingen

Hierbij wil ik, mede namens de gehele afdeling Opleiding, Training en Nazorg (OT&N) van de brandweer Waterweg, onze waardering uitspreken over de flash-over trainingen welke bij ons op het binnenterrein van de kazerne Vlaardingen door FireFlash zijn verzorgd. In drie weken tijd zijn er 160 van onze mensen getraind op een zeer professionele en prettige wijze. De enthousiaste manier van instructie geven werkt aanstekelijk en heeft de mensen bij de les gehouden. In ons korps heerst de mening dat we waardevolle aanwijzingen hebben ontvangen waarmee we in de praktijk ons voordeel kunnen doen.

 

Brandweer Westland
John Lassche – Opleidings- en oefencoördinator brandweer Westland

In anderhalve maand 200 vrijwilligers van 7 posten op hun eigen oefenavond theoretisch en praktisch trainen in Flash Over/Back Draft is alleen mogelijk met een (wederzijdse) flexibele opstelling. Door de goede samenwerking met FireFlash is het brandweer Westland gelukt. Als deelnemers en oefencoördinatoren gevraagd worden naar de ervaringen met (de instructeurs van) FireFlash worden onder andere genoemd: de flexibele, losse maar professionele houding en grote betrokkenheid bij, en kennis van het product. Ook het goede evenwicht tussen theorie- en praktijklessen wordt genoemd. Deelnemers met een referentie van andere gelijksoortige trainingen vonden de combinatie van een houtgestookte Flash Over/Back Draft, de straalpijp- en blustechnieken en de mogelijkheid om in de eigen gemeente te trainen, een overduidelijke meerwaarde hebben. Een training op deze wijze georganiseerd en uitgevoerd is een must voor iedere brandweerman/vrouw; vanaf brandwacht (in opleiding) tot officier van dienst!

Brandweer Woerden
Kees Ruijgrok – Plv. Postcommandant & werkgroep oefenen Rijn en IJssel

Als plaatsvervangend postcommandant en lid van de werkgroep Oefenen van het district Rijn en IJssel wil ik de waardering uitspreken voor de wijze waarop jullie de 256 korpsleden van de 11 posten van het district Rijn en IJssel hebben getraind in de herkenning van en het meemaken wat een Flash-over en Backdraft is. Alleen maar zeer postieve ervaringen. Voor de toekomst zeker iets om te herhalen. Dank voor jullie begeleiding in de vier weken waarin jullie deze klus hebben geklaard. Fantastisch!

 

Brandweer Zederik
Ronald Mourik (medewerker preparatie)

Een zeer leerzame, realistische en leuke training, dat is de reactie van al onze vrijwilligers. De FireFlash training is nuttig voor iedere brandweerman/vrouw. Dankzij de inhoud en de perfecte instructeurs was en bleef iedereen gemotiveerd zowel voor de theorie- en de praktijksessies.

Brandweer Zoetermeer
Fred Keislair – Bedrijfsbureau Oefenen en Repressie

De realistische training verzorgt door Fireflash is een onmisbare oefening voor elk brandweerkorps. Daar waar het realistisch oefenen van binnenbrandbestrijding op reguliere oefencentra ophoudt bij de vuurhaard en niet geblust mag worden gaat de praktijk training van Fireflash juist verder en leert het brandweerpersoneel de noodzakelijke ervaring in 3-D blustechnieken met de moderne HD-straalpijpen.
Ook de afwijkende deurprocedure, die gebaseerd is op de praktijk van binnenbrandbestrijding, is een waardevol onderdeel die elke brandweerman jaarlijks moet beoefenen.
Het gehele korps van Zoetermeer, beroeps en vrijwillig, was zeer tevreden over de trainingsdag, en heeft deze als heel nuttig ervaren.
De training, die wordt verzorgd door vakkundige en enthousiaste instructeurs, heeft een grote toegevoegde waarde en zou een verplicht onderdeel moeten zijn van de “Module Manschap” waardoor nieuw personeel deze levensbelangrijke oefening verplicht heeft gevolgd voordat men als bemanningslid mee kan op een blusvoertuig.

 

Brandweer Zwolle
Koos Oostenga – Officier Opleiden & Oefenen

Veiligheidsbewustzijn neemt een belangrijke plaats in binnen het oefenprogramma van de brandweer Zwolle. De flashovertrainingen van Fireflash dragen bij aan het bewust maken van brandweerpersoneel van de gevaren bij binnenbrandbestrijding. Er is een goede balans gevonden tussen de theorie en de praktijk, die deelnemers aanspreekt.
Groot voordeel is verder het trainen op een eigen locatie, wat lange reistijden voorkomt.

Brandweer Forbo Flooring
Lau Koopman (Ocdt)

Goede oefening waarbij het “lezen” van de rook duidelijk wordt gevisualiseerd.
Ook het respect dat je altijd voor vuur moet hebben komt goed naar voren.
Er weer eens met je neus opgedrukt worden zonder dat je meteen moet/gaat blussen is een goede zaak. Het was een leerzame training, zeker voor herhaling vatbaar.

 

Bedrijfsbrandweer Polynorm
Hilco v.d. Groep (Commandant)

Perfecte training door FireFlash georganiseerd. Alle vooraf beoogde doelstellingen zijn behaald. Een zeer compleet verhaal met goede opvolging in de praktijkoefeningen.

Bedrijfsbrandweer RIVM
Jan Staal – Brandmeester van Dienst

Een perfecte training. Een goede praktijkervaring voor onze mensen en tevens een goede hittegewenning. Alleen maar positieve reacties van de deelnemers ontvangen. Alles bij elkaar een zeer indrukwekkende training.

 

Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee
Theo Kuip – Bedrijfsbrandweer

Wij als bedrijfsbrandweer hebben de flash-over training als uiterst zinvol ervaren. In de praktijk komen wij dit soort situaties niet vaak tegen, maar de kans op een flash-over is altijd aanwezig. Vandaar dat wij de training gevolgd hebben zodat we, in geval van, juist op kunnen treden.
De training is bij ons ervaren als duidelijk, zonder poespas en realistisch. Met name het terugdringen van de flash-over met een druk straal heeft indruk gemaakt, evenals de dansende engeltjes die je letterlijk uit de rook kon pakken.
Met de “handvaten” die we gekregen hebben kunnen we in de toekomst dan ook veiliger optreden bij een brand. En daar is het uiteindelijk om te doen.

Ministerie van Defensie (België) – Marine
Robert van Ooteghem – Adjudant

Dankzij de gastvrijheid van onze nederlandse collega’s van de NBCD school Den Helder hebben wij met een team van 5 man Belgische Marine brandbestrijdingsinstructeurs mogen deelnemen aan de “fireflash” opleiding. Het beleven van een “flash-over”, “back-draft”, “dansende engelen”, “deurprocedure” enz… zal ons altijd bijblijven. De opgedane ervaring van het gebruik van weinig water tijdens een “blusprocedure” en de daarbij gepaard gaande lage “hittestress” zal ons nopen tot een aantal aanpassingen aan bestaande marineprocedures. Hopend jullie terug te zien in Belgie alvast dank voor deze onvergetelijke ervaring.

 

Ministerie van Defensie – Mechanisch Centrale Werkplaats
Arno Hoogerwerf – Commandant Bedrijfsbrandweer

De firma FireFlash is de gehele week (avond) bij ons met de flashovercontainer op locatie geweest. De training was i.s.m. met de collega’s van de gemeentelijke brandweer Leusden. Het was een zeer geslaagde training. Het uitvoeren van de blusoefening was een absolute meerwaarde en toont aan wat je allemaal met flashoverstraalpijp kunt doen. Alle korpsleden waren enthousiast. Inhoudelijk goed verzorgt en leerzaam, een aanrader voor andere korpsen.

Website by Webroots