Brandweer Abcoude – Loenen
Theo Kranenburg – Medewerker preparatie, gemeentelijk oefencoördinator

Na de succesvolle flashover- en backdrafttraining in december 2006 hebben de brandweerkorpsen van Abcoude en Loenen in november 2007 geoefend in het bestrijden van gas- en vloeistofbranden. “Realistisch” en “bijzonder leerzaam” waren de opmerkingen tijdens de evaluatie van de oefeningen die gedurende een week ´s avonds in Vreeland (dus dicht bij huis) werden gehouden. Aan het begin van de avond kregen de deelnemers gedurende een uur theoretische instructie over met name techniek en tactiek van het blussen. Daarna werden zij geconfronteerd met een paar zeer realistische scenario´s. Dat de oefenavond wat langer duurder dan men gewend is daar hoorde je niemand over. Uiteindelijk hoop je nooit met een dergelijke brand te worden geconfronteerd. Mocht het er toch van komen, dan zijn wij zeer goed voorbereid.

Brandweer De Bilt
Akkie Stomphorst – Coördinator opleiden en oefenen

In de eerste twee weken van oktober heeft de brandweer De Bilt 6 blusgroepen getraind in het veilig en effectief bestrijden van gas- en vloeistofbranden. De nadruk bij het oefenen ligt op de procedures voor binnenbrandbestrijding, verkenning en redding van personen. Voor de meeste brandweerlieden is dit dan ook een nieuwe ervaring. De meningen over het nut van dit ype trainingen zijn binnen het korps verdeeld, maar het is een feit dat we ook in onze gemeente bedrijven hebben waar brandbare vloeistoffen en gassen aanwezig zijn. Brandweerlieden handelen bij een inzet altijd vanuit hun praktijkervaring en die hebben we op dit gebiedniet of nauwelijks. Daarom is het goed dat we onze mensen via dit trainingsprogramma basiskennis inzake gas- en vloeistofbranden bijbrengen.

 

Brandweer Breukelen
Sjaak Vergeer – Oefencoördinator

In februari 2008 heeft FireFlash in de gemeente Breukelen het onderdeel industriële brandbestrijding verzorgd. Deze toch wel aparte tak van sport binnen de brandweer, is op een zeer vakkundige wijze door het gehele team aan ons overgebracht. Allereerst zijn we op een theorieavond op de hoogte gebracht van alle gevaren van en de mogelijkeheden tot het bestrijden van deze industrie branden. Tijdens de praktijksessies werden we gewezen op de mogelijkheden van verschillende soorten en manieren van blussingen. Nogmaals hartelijk dank voor de goede instructie van het gehele team. Het gehele korps heeft er veel van geleerd en het naar hun zin gehad.

Brandweer Maarssen
Arnold van Leeuwen – Medewerker preparatie, opleiden en oefenen

Iedereen die in de praktijk weinig ervaring opdoet met gas- en vloeistofbranden heeft een bepaalde verwachting over het bestrijden ervan. Door de duidelijke instructie voorafgaande aan de praktijksessie krijg je al een heel ander inzicht. Als dan een uurtje later de vlammen overal vandaan komen, leer je in een korte tijd heel veel. Een training die voor alle doelgroepen nut heeft. Zowel de OVD, bevelvoerder, manschappen als de chauffeur/pompbediener kunnen aan de slag. Het mooie van het geheel is dat je het thuis in je eigen gemeente kan doen.

 

Brandweer Roelofarendsveen – Alkemade
Leo Olijerhoek – Medewerker preparatie

Dat was weer eens heel wat anders, het bestrijden van een bijna sensationele gas/vloeistofbrand op een wel heel realistische manier opgezet door de mensen van Fireflash. Het schept weer verschillende mogelijkheden voor een interessante en een zeer leerzame oefenavond. Goede onderbouwde theorie en daarna de “vlammende praktijk” waar iedereen zijn stukje in kwijt kan, zeker een aanrader voor alle korpsen. Handig en dicht bij huis.

Bravo mannen, het is jullie weer gelukt, veel succes ermee.

Brandweer De Waarden
Jan Blom & Andre van Vliet – Oefencoördinatoren

Alle 9 posten van Brandweer de Waarden hebben deelgenomen aan de realistische oefeningen van de firma FireFlash. Tijdens de avonden werden 2 ploegen geconfronteerd met een brand in een stationaire installatie. De ploegen moesten ervoor zorgen dat de tank gekoeld werd en een afsluiter gesloten moest worden om de brand uit te krijgen. Wij hebben gezien en gehoord dat alle 230 vrijwilligers en 6 OvD’s de oefeningen als zeer leerzaam en doeltreffend hebben ervaren. Ook hebben de vrijwilligers zich goed en serieus gehandeld tijdens deze oefeningen. En hebben er veel leermomenten uitgehaald. Vier jaar terug hebben we de flashover container in ons district gehad en ook deze oefeningen voldeden helemaal aan onze verwachting. Aankomend jaar 2010 gaan we wederom met de firma FireFlash realistisch oefenen op locatie. Met de vernieuwde flash over container.

De firma FireFlash heeft al onze wensen die wij hadden en kleine probleempjes die er waren vakkundig, serieus en snel opgeknapt en opgelost.

 

Denka International BV
Jaap den Braber – Hoofd Bedrijfshulpverlening

Na een enerverende Flash-over training met de vrijwillige brandweer van Barneveld heb ik besloten om ook de module industriëlle brandbestrijding te gebruiken om gas- en vloeistofbrandbestrijding op een realistische wijze te oefenen op ons bedrijf. Dit als BHV organisatie maar ook in samenwerking met de plaatselijke brandweer. De wijze waarop dit door Fireflash is opgezet heeft onze verwachtingen overtroffen. Er zijn enkele zeer realistische oefeningen uitgezet tot en met een volledige ontruiming van het bedrijf. Dit alles ondersteund met een korte doelgerichte theoretische instructie. Wij hebben hier als BHV-ers én als organisatie veel van geleerd.

Website by Webroots